Snömannens tips och tankar

innosnow-sno

Ta en titt på bilden ovan. Snart meterdjup snö, gjord av en snökanon.

Här framgår tydligt det problem som vanligast händer vid ”man made snow” om man inte ser upp. Tidsmässigt så måste man titta nedifrån och upp – den första snön ligger längst ned i bilden. Man kan lätt urskilja tre skeenden i bilden. Upp till cirka 20 cm tjocklek så är snön helt genomfrusen och, om man skulle mäta temperaturen i snön, antagligen någon minusgrad. Den helt genomfrusna snön har alltså ackumulerat lite kyla i snöpacken.

Sedan kan man på bilden urskilja ett cirka 5 cm tjockt lager, ungefär vid fingerspetsen, som sträcker sig runt om snöpacken som marsipanen på en princesstårta. Också den frusen, den ligger också närmast den yttre kalla luften.

Innanför ser ni ett lite mörkare område med en fet gulaktig rand i botten av det gula ungefär i mitten av snöpacken. Vad som hänt är följande:

  1. Snö fungerar ju utmärkt som isolering, det är därför man inte ska skotta av hustaket kalla vintrar om man vill spara på veden.
  2. När snötäcket lagt sig som en filt över kanonsnön så har temperaturen i det lite mörkare fältet stigit till plusgrader och istället börjat att smälta snön – så pass mycket att man börjar att få fritt vatten inne i snöpacken.

Varför börjar det då smälta i snön?

Jo det beror på att de flesta snöläggare vill göra en kramsnö, så kallad 80/20, vilket betyder att man kan forma en snöboll som håller ihop men utan att få ut fritt vatten om man kramar den hårt. Om man däremot gjort en torrare snö så hade detta inte hänt.

Därför är det viktigt när man producerar snö i stora högar att man inte producerar en för blöt snö. Om man fortsätter med denna produktion så kommer det till slut resultera i stora vattenutslag i pisterna och lägre liggande delar. Vidare så kommer det ta mycket lång tid innan snön i högarna frusit igenom, även om snökanonerna sedan länge är avstängda. Skulle man nu sätta in en pistmaskin och köra i dessa högar så kommer snön att packas och man har skapat sig en iskaka för resten av vintern. Och den kan inte repareras. Det går bara att lägga ny snö uppe på, naturlig eller mänsklig.

Nog för idag.

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin